25 квітня - Всесвітній день боротьби з малярією!!! 

Всесвітній день боротьби з малярією — це щорічна подія, яка відзначається 25 квітня з метою підвищення обізнаності про малярію, небезпечну для життя хворобу. Це також можливість отримати підтримку для запобігання, контролю та лікування малярії, яка вражає мільйони людей у всьому світі.

Тема Всесвітнього дня боротьби з малярією у 2023 році – «Покінчити з малярією назавжди». Тема відображає постійні зусилля світової спільноти, спрямовані на подолання малярії до 2030 року, як зазначено в Глобальній технічній стратегії проти малярії на 2016-2030 роки. Тема також підкреслює необхідність продовження інвестицій у дослідження, інновації та партнерство для прискорення руху до всесвіту, вільного від малярії.

Незважаючи на прогрес у боротьбі з малярією, ця хвороба залишається серйозною проблемою для охорони здоров’я, особливо в країнах Африки на південь від Сахари. Пандемія COVID-19 у світі та вторгнення російського агресора в Україну вплинули на боротьбу з малярією, спричинивши збої в послугах профілактики, діагностики та лікування малярії.

Малярія – важка, потенційно смертельна хвороба, яку спричиняють найпростіші роду Plasmodium. Існує п’ять видів малярійних плазмодіїв, які уражають людей:  P. falciparum, P. vivax, P. malariae, P. ovale та P. knowlesi. Тропічна малярія, спричинена  P. falciparum, має найтяжчий перебіг та спричинює найбільше смертей. Збудник потрапляє до організму людини через укус самки комара роду Anopheles.

За даними  ВООЗ, заразитися малярією можна у майже 100 країнах світу, в основному, це країни Африки, Південної Азії, Центральної та Південної Америки. ВООЗ повідомляє про понад 200 мільйонів випадків захворювання на малярію у світі та близько 400 000 смертей від малярії щорічно.

У 2022 році в Україні зареєстровано 10 випадків малярії, а за 3 місяці 2023 року - 2 випадки (1 - летальний). Усі зареєстровані випадки були завезені з ендемічних з малярії країн громадянами України та іноземцями, найчастіше – студентами.

Симптоми малярії виникають зазвичай через 7 – 10 днів після зараження. Основні симптоми: напади лихоманки, в якій виділяють 3 періоди (1 – озноб, 2 – жар, 3 – рясне потовиділення), головний біль, біль у м’язах, швидка втомлюваність. Також можуть виникати жовтяниця, нудота, блювання, діарея. У разі невчасного початку лікування, малярія, особливо тропічна, може призвести до смертельного висліду.  Дуже важливо розпочати лікування максимально швидко!

Профілактика малярії включає:

1.     Усвідомлення того, що ризик малярії існує

2.     Попередження і запобігання укусам комарів

3.     Спонукання до дії згідно хіміопрофілактичних рекомендацій

4.     При певних ознаках хвороби негайно звернутись за допомогою, щоб отримати швидку діагностику та негайне лікування

5.      Починаючи з жовтня 2021 р. ВООЗ рекомендує широко

використовувати серед дітей, які проживають у районах з помірним та високим рівнем передачі малярії, викликаної P. falciparum, вакцину RTS,S/AS01 (Mosquirix). Вакцина довела свою здатність значно знижувати захворюваність на малярію серед дітей.

 

Матеріал підготовлений ас. кафедри Г. О. Ревенко